Jaro na zahradě. Jak se vybavit na práci na zahradě a čím si ji zjednodušit?

Jaro je tu a s ním i potřebná péče o zahradu. A jak ze zahrady, která přes chladné zimní období odpočívala, udělat zase výstavní kousek? Aby vám na ní rostlo, co si přejete, je třeba jí pořádně uklidit a připravit na novou sezónu. Zamyslete se nad tím, co byste na své zahrádce chtěli změnit a co nového vybudovat. Co nového zasadíte tuto sezónu? Čas, který strávíte na zahradě, vám můžou zjednodušit kvalitní pracovní boty a doplňky tak, aby vám práce šla pěkně od ruky.

Zahradničení je velmi oblíbená činnost, při které si můžete v klidu utřídit myšlenky a užít si čas na čerstvém vzduchu. Aby byly i ty delší chvíle strávené mezi záhonky ještě příjemnější, je důležité si pořídit vše potřebné. Speciální pozornost proto věnujte výběru pracovní obuvi a kvalitním pracovním kalhotám s různými vychytávkami. Zajímejte se také o použité materiály.

 

Zapomeňte na bačkory či jiné nazouváky
Ať už pečujete o skalku, vyrábíte nový vyvýšený záhon na bylinky nebo sekáte dříví, měli byste myslet na pohodlí a bezpečí vašich nohou. Při výběru se řiďte několika základními pravidly. „Obuv určená pro práci na zahradě by měla být především lehká a ideálně vyšší, aby byla noha fixovaná, a měla tak v botě dobrou stabilitu. Na nerovném kamenitém povrchu přijde vhod celopryžová podešev Vibram®, která zajistí, že nebudete cítit každou nerovnost terénu. A pokud náhodou zakopnete, bude se hodit ochrana špice, takže se boty jen tak nepoškodí,” říká Robert Kunorza, náš výkonný ředitel.

Další výhodou je omyvatelný povrch obuvi pro snadné čištění. „Důležitou vlastností obuvi pro práci je prodyšnost. Proto doporučuji například model vyroben z textilní pleteniny, která zajišťuje dostatečnou ventilaci a chodidla tak zůstávají déle svěží. Ovšem vyhněte se jim v případě špinavé práce s hlínou. Boty by se pokaždé musely dát do pračky – a to nelze u všech,” dodává Kunorza. Maximální pohodlí zajistí nízká hmotnost obuvi. A abyste se cítili maximálně pohodlně i vy,  doporučujeme se pro tenhle koníček obout do Terenno Low, Terenno High nebo Farmis 01 High.

 

 

Oblečte se podle typu práce
Na zahradu – a především pak do dílny – nestačí nosit obnošené tričko a tepláky. Takové oblečení není praktické, ani funkční. Aby vás při práci nezaskočilo ani aprílové počasí, volte oblečení z funkčních materiálů, které pomáhá odvádět pot a udrží vás v teple, pokud se na chvilku zastavíte a odpočíváte. Druhou vrstvou mohou být montérky. Ty už dávno nemusí vypadat jako nevzhledná modrá kombinéza. Na výběr je z velkého množství moderních materiálů, nejrůznějších barev a střihů. Teplé dny jsou však tu. a proto raději sáhnete po montérkových kraťasech nebo tříčtvrťákách. Abyste nesáhli vedle, doporučujeme naše Erebos kraťasy nebo ještě jejich lehčí model Erebos Light.

„Doby, kdy bylo oblečení ze směsi syntetických materiálů nepříjemné na nošení, jsou dávno pryč. Pro nositele, kteří jsou zvyklí na 100% bavlnu to může být veliká změna, ale stojí za to. Polyester i polyamid mají vynikající vlastnosti, co se týče síly vláken. Jsou velmi odolná vůči oděru, a hlavně se jedná o pružná vlákna, která se nemačkají. V rámci naší kolekce EREBOS kombinujeme polyester s bavlnou a polyamid (nylon) s elastanem. Vaše kůže tak může volně dýchat a bavlna, která v těchto kalhotech převažuje, je při kontaktu s kůží příjemná a nedře,” říká výkonný ředitel, Robert Kunorza. Pokud při práci musíte často klečet, oceníte, když budou součástí kalhot kapsy na kolenní vycpávky. Další praktickou vychytávkou jsou praktické kapsy a poutka na nářadí a rukavice. Kde takové najdete? Mrkněte se třeba na naše Erebos Light kalhoty, které jsou dobrým parťákem i do teplejších dnů.

 

Bez rukavic se neobejdete
Ochranné pomůcky jako jsou rukavice jsou potřebné téměř při jakékoliv práci na zahradě. Je dobré mít v zásobě několik párů, protože se může stát, že je snadno roztrhnete. Pro běžné práce a jemné zacházení s květinami se nejlépe hodí bezešvé rukavice. Díky takovým neztratíte cit v prstech, ale ochrání vás před drobnými zraněními a parazity nebo bakteriemi, které se v půdě nachází. Na těžší práce, jako je vození koleček nebo práce se dřevem, si pořiďte rukavice s vysokým stupněm ochrany proti oděru. Aby se ruce při práci tolik nepotily, bývá v určitých oblastech použit prodyšný materiál. Jako dobrý ochranný prostředek proti mechanickým rizikům vám můžou sloužit například naše rukavice Manos, Carpos nebo Kalytos.

Sleva 5 % pro Klub Machrů

Přidej se do Klubu Machrů jednoduchou registrací. Členství je zdarma a obratem získáš kromě slevy i další výhody.

30 dní na vrácení a výměnu
Doprava zdarma na vratky
Prioritní reklamace do 15 dnů
Registruj se

Mohlo by Vás ještě zajímat

Treková a turistická obuv Terenno High
Rady a tipy

Jak vybrat boty na turistiku?

Turistika není jenom o chůzi – je to cesta k objevování, relaxaci a výzvám. Boty, které vybereš, rozhodnou, jestli si budeš užívat každý krok, nebo budeš po pár hodinách proklínat každý kámen na cestě.
Přečíst
Impregnace obuvi
Rady a tipy

Jak prodloužit život svým pracovním botám: Tipy pro péči o obuv

Machře, pokud chceš, aby ti pracovní boty sloužily co nejdéle, pak je třeba je rozmazlovat. Přinášíme ti pár fíglů, jak na to.
Přečíst
Rady a tipy

Dopřejte svým nohám zdravotní komfort už tohle léto

Protože pohodlí a zdravotní benefity jsou vlastnosti, na které je nutné se při výběru obuvi zaměřit jako první. Naštěstí to neznamená, že boty musí vypadat jako klasické pantofle z výloh zdravotních potřeb.
Přečíst

Sleva 5 % pro Klub Machrů

Přidej se do Klubu Machrů jednoduchou registrací. Členství je zdarma a obratem získáš kromě slevy i další výhody.

30 dní na vrácení a výměnu

Doprava zdarma na vratky

Prioritní vyřešení reklamace do 15 dnů

Zákaznická
podpora

Otevírací doba

Po–Pá: 8.00–15.00

Tel. číslo