Cítíte se po chůzi unavení? Možná za to můžou ploché nohy

Nohy jsou velice důležitou částí našeho těla. Kromě toho, že díky nim můžeme chodit, běhat nebo skákat, musí udržet celé naše tělo vzpřímené. Klouby, svaly a šlachy – celý systém musí dobře fungovat a bohužel ne vždy je tento systém úplně v pořádku. Trpíte bolestí kolen, kyčlí nebo vás často bolí hlava? Na vině mohou být právě ploché nohy. Tento problém je dobré nepodceňovat, protože může zapříčinit celou řadu zdravotních obtíží. Pomoci může změna obuvi nebo cviky, které zvládnete sami doma. Tak se na to pojďme podívat více do hloubky, co vy na to?

 

 

Problém plochých nohou je komplexní téma. Znamená to, že chodidlo, nebo obě, má spadlou klenbu, a celá ploska se tak při zatížení dotýká země. A jak to má být tedy normálně? Noha se běžně dotýká země jen 3 body – plochou chodidla u prstů a na vnější straně. Podle ortopedů s touto vadou žije zhruba 80 % lidí. Jak poznáte, že tímto onemocněním trpíte i vy? Mezi příznaky patří pocit těžkých lýtek, kuří oka, pálení svalů, otoky nohou a nadměrná únava po chůzi.

Plochá noha může být geneticky danou vadou, nebo se k ní dopracujeme v průběhu života nesprávnou péčí a obuví. Mezi časté příčiny patří příliš rychlý růst v dětství, nedostatečná starost o nohy v době dospívání, vysoká zátěž nohou vlivem obezity nebo náročného povolání.  Ale především nevhodná obuv v každém věku. Ta způsobí nedostatečnou stimulaci chodidla, kdy nohy máme neustále uvězněné v obuvi, ve které nemají dostatek volného prostoru.

„Lidé trpící onemocněním plochých nohou by se měli snažit posílit klenbu – to mohou například chůzí úplně naboso nebo v barefootové obuvi. Při chůzi naboso totiž, mimo jiné benefity, noha používá intenzivněji všechny svaly a šlachy v chodidle. Ovšem chození naboso nemusí být pro každého. Poraďte se proto s ošetřujícím lékařem nebo fyzioterapeutem,” říká Robert Kunorza, výkonný ředitel Bennonu.

U žen se může na vzniku ploché nohy podílet i těhotenství a u dětí do 2 let věku je plochá noha zcela běžným jevem. Novorozenci mají totiž vnitřní část plosky vyplněnou tukovým polštářkem, který postupně mizí. Pozor, na ploché nohy můžete svým dětem „zadělat“ předčasným a příliš častým nošením bot. Abyste předešli plochým nohám u dětí v pozdějším věku, pořiďte jim vhodnou obuv s dostatečným nadměrkem.

 

4 jednoduché kroky, kterými můžete tomuto problému zamezit:
1) Hygiena je základ

„Nohy zatěžujeme v podstatě celý den, a tak je třeba jim věnovat důkladnou péči. Vyzkoušejte koupele nohou s bylinnými směsmi, pravidelně používejte pemzu a chladivý gel nebo vyživující krém,” dodává ředitel Robert Kunorza.

2) Výběr vhodné obuvi

Chodidla a prsty potřebují prostor pro přirozený pohyb, takže je třeba nosit obuv, která kopíruje přirozený tvar chodidla. Prsty tak mají v botách dostatek prostoru, nejsou utlačovány či deformovány. „Barefoot obuv posiluje rozvoj chodidel a správné fungování svalstva. Boty barefoot řady BOSKY jsou oproti těm běžným mnohem lehčí, takže se v nich cítíte, jako byste na nohou žádnou obuv ani neměli. K pocitu pohodlí přispívá elastický a prodyšný svršek,” dodává zástupce Bennon. „Pro ještě větší komfort jsou vnitřky bot BOSKY vybaveny vyjímatelnou stélkou s lehkým zesílením v oblasti paty. Máte tak měkčí došlap, tudíž jsou boty vhodné i pro barefoot začátečníky.”

3) Udržovat správný postoj těla
4) Pravidelně cvičit

Zde je několik tipů:

  • Malá a velká noha – speciální cviky, při kterých se snažíte chodidlo pomyslně roztáhnout nebo naopak zmenšit, a tím posilujete důležité svaly – nechte se je naučit přímo od fyzioterapeuta nebo ortopeda
  • Chůze po špičkách – nejjednodušší cvik, který zvládnou i děti, lze vystřídat i stojem na patách
  • Procvičujte prsty na nohou – snažte se ze země zvednout různé lehké předměty jako například propisku nebo kapesníček
  • Masážní potřeby – pořiďte si masážní míček a ulevte svým nohám po dlouhém dni pomalým přejížděním po celé délce chodidla
  • Choďte bosi – po trávě, kamínkách, zkrátka kdekoliv vás napadne

 

Pokud máte pocit, že ploché nohy jsou váš případ, neodkládejte návštěvu ortopeda. Ten vám nohy vyšetří pomocí speciálního přístroje, který určí diagnostiku, a budete vědět jistě. Při náhlých obtížích lze také navštívit fyzioterapeuta se specializací na nohy a chodidla.

Sleva 5 % pro Klub Machrů

Přidej se do Klubu Machrů jednoduchou registrací. Členství je zdarma a obratem získáš kromě slevy i další výhody.

30 dní na vrácení a výměnu
Doprava zdarma na vratky
Prioritní reklamace do 15 dnů
Registruj se

Mohlo by Vás ještě zajímat

Treková a turistická obuv Terenno High
Rady a tipy

Jak vybrat boty na turistiku?

Turistika není jenom o chůzi – je to cesta k objevování, relaxaci a výzvám. Boty, které vybereš, rozhodnou, jestli si budeš užívat každý krok, nebo budeš po pár hodinách proklínat každý kámen na cestě.
Přečíst
Impregnace obuvi
Rady a tipy

Jak prodloužit život svým pracovním botám: Tipy pro péči o obuv

Machře, pokud chceš, aby ti pracovní boty sloužily co nejdéle, pak je třeba je rozmazlovat. Přinášíme ti pár fíglů, jak na to.
Přečíst
Rady a tipy

Dopřejte svým nohám zdravotní komfort už tohle léto

Protože pohodlí a zdravotní benefity jsou vlastnosti, na které je nutné se při výběru obuvi zaměřit jako první. Naštěstí to neznamená, že boty musí vypadat jako klasické pantofle z výloh zdravotních potřeb.
Přečíst

Sleva 5 % pro Klub Machrů

Přidej se do Klubu Machrů jednoduchou registrací. Členství je zdarma a obratem získáš kromě slevy i další výhody.

30 dní na vrácení a výměnu

Doprava zdarma na vratky

Prioritní vyřešení reklamace do 15 dnů

Zákaznická
podpora

Otevírací doba

Po–Pá: 8.00–15.00

Tel. číslo